View from Public Courtyard
       
     
Existing Conditions
       
     
Figure Ground Drawing of the Neighborhood
       
     
Proposed Section
       
     
Two Courtyards
       
     
sketch3.jpg
       
     
Private Courtyard Perspective
       
     
B1 Plan
       
     
L1 Plan
       
     
Roof Plan
       
     
Axonometric Diagram
       
     
Public Courtyard Use 1: Playground
       
     
Public Courtyard Use 2: Food Market
       
     
Public Courtyard Use 3: Movie Theater
       
     
Longitudinal Site Section
       
     
Tea House Entry
       
     
Cross Section
       
     
Baitasi Neighborhood Aerial, 1945 with visible courtyard texture throughout
       
     
View from Public Courtyard
       
     
View from Public Courtyard

坐落于前抄手片区的C-3小院是白塔寺历史保护区胡同肌理中很普通的一份子,通过对它的更新改造,我们旨在为院子未来的主人们提供一个有品位的空间,亦期给院子周围的公共空间一个新的形象与功能。

通过对基地的考察,我们发现原本的小院已被私搭乱建的平房破坏掉了院子的基本形态,而院子外面的一块相对空旷的场地也因为四维的杂乱而毫无功用。在前期的研究中我们既感叹于原始四合院肌理的张弛有度,又在实地考察中被白塔寺片区街坊邻里热闹的市井生活所打动。因此,我们带着这个问题开始了工作:如何能通过设计巧妙地恢复原来的小院,又能让单纯的住宅区通过业态升级和公共空间的打造支持并传承胡同文化?

 

Existing Conditions
       
     
Existing Conditions
Figure Ground Drawing of the Neighborhood
       
     
Figure Ground Drawing of the Neighborhood

Among many precious courtyards in the Historic Baitasi District, Courtyard C-3 has a special character and siting. Thourgh our proposed adaptive reuse, we aim to provide not only a quality private space for the owners but also enhance the public realm by returning a common courtyard to the neighborhood.

Through research, we found that the courtard no long holds its form due to decades of illegal construction while the empty space to the east suffers from the same kind of neglect. We were impressed by the courtyard voids that once existed in Baitasi but also quite fascinated by the lively neighborhood life today. So asked: How can one restore the original small courtyard, while allowing new life and program to breath in and welcoming the public?

Proposed Section
       
     
Proposed Section
Two Courtyards
       
     
Two Courtyards
sketch3.jpg
       
     
Private Courtyard Perspective
       
     
Private Courtyard Perspective

我们假想了两对年轻夫妇作为小院未来的主人,一对希望开一个面向胡同的艺术茶馆,另一对则希望有自己的工作室,有时可以开展小型展览等活动。通过适当地向地下借取空间,我们把两户人家的居住与工作空间分别安排在了一层和地下的两个体量中,中间则由一个方正的楼梯盒子连接,三个体量围合成了一个向东开敞的U形空间,通过可灵活开启的玻璃顶,使得下沉部分成为了工作室的私人小院,而地上部分则因为两颗枣树的保留,成为景观延伸,让这块场地形成了一个公共四合院。这样的设计既保证了原本违建已经形成的面积不被压缩,却又打造出一公一私两个院子,两者因为有了高度的差别和绿植与长椅的分隔,互不干扰又相互依托。


 

B1 Plan
       
     
B1 Plan

We imagined two young couples as the owners of this courtyard: one couple who wishes to open a tea house, and the other who wishes to have thier own artist studio with temporary event space. By shifting half the the floor area down to below grade, we create two clear volumes that are connected by a stair core. This creates a U shaped plan that not only introduces a private sunken courtyard below, but also by virtue of a visual connection, creates a public space at grade that becomes a node in the neighborhood. 

L1 Plan
       
     
L1 Plan
Roof Plan
       
     
Roof Plan
Axonometric Diagram
       
     
Axonometric Diagram

Current site with no real open space vs Proposed intervention that creates two courtyards

Public Courtyard Use 1: Playground
       
     
Public Courtyard Use 1: Playground
Public Courtyard Use 2: Food Market
       
     
Public Courtyard Use 2: Food Market
Public Courtyard Use 3: Movie Theater
       
     
Public Courtyard Use 3: Movie Theater
Longitudinal Site Section
       
     
Longitudinal Site Section

在形式上,我们通过传统的灰瓦坡顶保留了老北京胡同的意向,却在室内以及楼梯体量部分引入适当的现代通透元素,让狭小的空间与自然相通不再拥挤。这种新旧区分却和谐共存的态度,既是要适应现代新的生活方式对空间的要求,又要保留传统的文脉,增添时间的厚度。在施工上,我们的设计使用了钢骨架与预制轻质木塑墙板填充体系,既有效的应对了胡同内空间狭小的限制,减少了湿作业,又能减少墙体的厚度,节省出更多的可用空间。

 

Tea House Entry
       
     
Tea House Entry

Formally, we maintained the historic materiality and roofscape but introduced modern elements on the interior as well as the sunken courtyard. By maximizing the connection to nature, we greatly enhance both the utility as well as the aesthetics of the compact spaces, designed to accommodate a modern entreupreneurial way of life. The structure is composed of light gauge still and prefab SIP wall panels. This technology allows for ease of construction given the site constraints of the Hutong but also save more space for the interior thanks to thinker wall construction.

Cross Section
       
     
Cross Section
Baitasi Neighborhood Aerial, 1945 with visible courtyard texture throughout
       
     
Baitasi Neighborhood Aerial, 1945 with visible courtyard texture throughout

Team

Yueqi Jazzy Li

Magarita Calero

Aleks Dawson